Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Brownies χωρίς ενοχές










Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θα συμφωνήσετε μαζί μου (νομίζω αρκετοί), αλλά η αρχή της συμβίωσης με τον/την αγαπημένο/η σου έχει, εκτός από τα πάρα πολλά καλά και κάποια κακά. Ένα εξ αυτών είναι ο ενθουσιασμός της μαγειρικής. Το βραδινό μαγείρεμα γίνεται η αγαπημένη στιγμή της ημέρας καθώς συνδυάζεται με την ικανοποίηση της περιποίησης του αγαπημένου σου και έπειτα με την χαλάρωση και την αποφόρτιση από την καθημερινότητα.


Τα μαγειρέματα αυτά λοιπόν, προσωπικά μου έβαλαν αρκετά κιλά, τα οποία τον τελευταίο καιρό παλεύω να διώξω. Και όταν σου αρέσει τόσο να μαγειρεύεις, προσπαθείς να επινοήσεις και να βρεις συνταγές που θα σου προσφέρουν την χαρά της δημιουργικότητας, χωρίς όμως να σου δώσουν πολλές θερμίδες.
Μια από αυτές είναι και τα ολιγοθερμιδικά αυτά brownies. Το βασικό συστατικό τους είναι το μέλι, γι'αυτό δώστε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητά του. Το άρωμά του κυριαρχεί στην γεύση του γλυκού, οπότε επιλέξτε ένα μέλι που να σας ικανοποιεί. Ιδανικά πάντως, λόγω του κακάο, το μέλι που του ταιριάζει είναι αυτό της πορτοκαλιάς. 
Επίσης, αυτό που ρίχνει τον αριθμό των θερμίδων σε διψήφια νούμερα είναι η αντικατάσταση της λιπαρής ουσίας (βούτυρο,μαργαρίνη κτλ) με πουρέ μήλου. Ο πουρές αυτός είναι πολύ γευστικός και αρωματικός λόγω της κανέλας, δίνοντας παράλληλα υγρασία στο brownie.

Καλή απόλαυση!





Brownies σοκολάτας με πουρέ μήλου
Βασισμένη στην συνταγή της Jilian Michaels

Υλικά:  (περίπου 16 κομμάτια)

2/3 κούπας μέλι πορτοκαλιάς ή αρεσκείας σας
1/3 κούπας άγλυκο κακάο
1/2 κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
1/4 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπα άγλυκο πουρέ μήλου (βλ. σημειώσεις)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
1/2 κούπα σπασμένα καρύδια (προαιρετικά)










Εκτέλεση:


Στρώστε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και λαδώστε ελαφρά την επιφάνειά του. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 -180 βαθμούς.

Ζεστάνετε ελαφρώς το μέλι και προσθέστε το κακάο. Ανακατέψτε πολύ καλά. Αφήστε το να κρυώσει.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά: αλεύρι, baking, σόδα και αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το λάδι, τον πουρέ μήλου, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα. Έπειτα προσθέστε το μέλι με το κακάο και τέλος τα στερεά υλικά.(Προσθέστε εάν επιθυμείτε τα χοντροσπασμένα καρύδια). Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Αδειάστε το μείγμα στο ταψάκι και ψήστε για 25-30 λεπτά. Κάντε τον έλεγχο με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί. Προσοχή, μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα στεγνώσει και θα χάσει την νοστιμιά του.


Σημείωση για τον πουρέ μήλου:
Για την συγκεκριμένη ποσότητα θα χρειαστείτε δυο μέτρια μήλα. Καθαρίστε τα και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, λίγη κανέλα και πολύ λίγο νερό. Αφήστε τα να βράσουν για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να λιώνουν. (Όσο περισσότερο το βράσετε τόσο θα σκουρένει και θα αποκτά την μορφή βουτύρου. Διαλέξτε εσείς την πυκνότητα που επιθυμείτε). Για πιο λείο αποτέλεσμα μπορείτε να τα περάσετε από το μούλτι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...